Stejarul de 1000 de ani

Stejarul de 1000 de ani

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Arborele îi atrage ca un magnet pe cei care îşi doresc un colţ de linişte deplină. Oamenii cred că le merge mai bine dacă, după slujba bisericească ţinută de Rusalii, prăznuiesc la umbra falnicului copac.

st7_big

tufan

tufanul de 1000 de ani

Ca să ajungi la stejar, porneşti din şoseaua naţională Târgovişte-Câmpulung, din zona satului Ungureni, cale de trei kilometri pe un drum forestier. Peisajul este sublim. Pădure deasă de foioase şi o linişte atotstăpânitoare. Locul unde se găseşte arborele de 1000 de ani este căutat de iubitorii de natură, de cei dornici de meditaţie. De obicei, trag aici orăşenii, cei care vor să fugă de tumultumul civilizaţiei, dar, în zilele de sărbătoare, vin şi oamenii din comunele din jur. Cred ei că le merge mai bine dacă, după slujba bisericească ţinută de Paşte, de Înălţare sau de Rusalii, prăznuiesc la umbra falnicului arbore de pe Valea Tisei. Sunt destui cei care spun că se simt bine în preajma stejarului de 1000 de ani. Le crează o stare de echilibru, de linişte sufletească. “Unii oameni stau minute în şir lipiţi de scoarţa stejarului. Zic ei că se încarcă de energie. Stejarul îşi are rădăcinile adânc înfipte în măruntaiele pământului. De acolo îşi trage seva vieţii”, ne-a spus un localnic.

stejar-500-anix

Domnitorul Neagoe Basarab s-ar fi odihnit la umbra stejarului de la Manesti Bătrânii povestesc că stejarul are mai mult de 1000 de ani. Pe lângă falnicul arbore ar fi trecut în plimbările sale prin mijlocul naturii pe care o iubea nespus de mult domnitorul cărturar Neagoe Basarab. Pe Tisa, ar fi poposit şi Mihai Viteazul, în trecerea sa pe Valea Dâmboviţei. După 1900, zona a intrat într-un circuit turistic popular. “Ne simţim bine aici. Nu ştim de ce, dar parcă o forţă divină veghează asupra locului. Când plecăm de lângă stejar, avem bateriile încărcate. Dorinţa de a te întoarce este uneori mistuitoare”, spune Cristina Anamaria, o adolescentă care vine frecvent la stejarul din Pădurea Mărgineanca. Monument al naturii, nepus în valoare Stejarul de 1000 de ani de la Manesti este declarat monument al naturii. Locul a fost vizitat de sute de tineri care activează în diferite organizaţii de protecţia mediului. Din păcate, autorităţile nu s-au învrednicit să popularizeze un astfel de obiectiv turistic important. Nu există nicio plăcuţă indicatoare care să te îndrume către acest monument al naturii. De asemenea, la faţa locului, nu s-a amenajat nimic oficial. Nu găseşti un istoric, un loc de campare special. “Aşa e la noi. Nu ştim să scoatem la suprafaţă ceea ce ne reprezintă, ceea ce avem bun. Nu ştim să ne vindem marfa. Nu ştim să preţuim valorile”, spune un bătrân supărat foc pe autorităţi.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.